Krypto konference UTXO 2023

Tomáš Hucík

Cez víkend sme sa zúčastnili UTXO komunitnej krypto konferencie v Prahe a ja vám teraz skúsim priblížiť, ako som to vnímal mojimi očami. Na úvod môžem povedať, že na mňa celá akcia veľmi dobre zapôsobila. Spoznal som mnoho skvelých ľudí a navštívil niekoľko super prezentácií a seminárov.

Poctivo som si písal aj poznámky a keď som ich včera večer spracovával, povedal som si, že sa s vami o pár z nich podelím. Chcem zdôrazniť, že ide o moje poznámky. Mohol som rečníkov nesprávne pochopiť a samozrejme v žiadnom prípade nejde o finančnú radu.

Probinex na konferenci UTXO 2023 - Probinex.com

Právo v ČR a kryptomeny

Ako prvé som navštívil prednášku a potom neskôr aj diskusiu s Kirillom Juranom, kde sa na na oboch riešila hlavne téma pripravenosti českého právneho poriadku na krypto.

Aktuálny stav je taký, že právny poriadok na kryptomeny samozrejme pripravený nie je. Až teraz sa prvé spory dostávajú pomaly pred súd, takže kým vznikne judikatúra, bude to ešte niekoľko rokov trvať. A ak sa budeme baviť o operáciach na blockchaine a ako sa na ne úrady/štát pozerá, tak to je samozrejme hudba budúcnosti a záleží v podstate úradník od úradníka.

Defi a stablecoiny

Pokračoval som diskusiou o DeFi a prednáškou o stablecoinoch. Toto už boli viac krypto-špecifické prednášky do hĺbky. Viacmenej som všetky tieto veci už poznal, bolo ale fajn si ich zopakovať. Spomeniem iba také zaujímavejšie poznámky.

Ak interagujete s kontraktami, nezabúdajte im potom odoberať povolenia napríklad cez revoke.cash (toto občas trochu flákam), prípadne si vytvárajte nové walletky.

Onedlho Camelot, natívna decentralizovaná burza na arbitrum blockchaine, ide spúšťať verziu 3 s koncentrovanou likviditou. Samozrejme, v3 už je taká “vyšší dívší”. Plus Camelot je na trhu ešte dosť krátko, takže sú tam aj technologické riziká. Ak sa ale rozhodnú podporiť príchod novej likvidity odmenami v natívnom tokene, mohla by to byť zaujímavá príležitosť.

Kryptomena DAI v súčasnej podobe nesie riziká ako centralizovaných, tak aj decentralizovaných stablecoinov, takže namiesto nej je lepšie držať asi tie stables, ktoré nesú iba riziká z jednej strany (napr. USDT, USDC pre centralizované a LUSD pre decentralizované).

Zaujímavým hedge-om do portfólia v prípade, že by začala výrazne klesať inflácia, by mohol byť RAI stablecoin, ktorý ale nie je viazaný na 1 dolár. Mechanizmus tvorby ceny je komplikovanejší a jedná sa o veľmi neodskúšaný protokol.

Tvorba investičného krypto portfólia

Adam Kracík mal prednášku o tom, ako fondy stavajú investičné krypto portfólia. Adam je známy ETH maximalista, takže nikoho neprekvapí, že slovo ethereum padlo počas tejto prednášky asi tak 4000-krát.

Keď staviate portfólio je dôležité mať časový plán, vedieť aké rozloženie sa snažíte dosiahnuť k určitému času.

Je dobré pozrieť sa na tento graf. Vyjadruje, kto kedy držal bitcoin pod cenou a uvedomiť si, kde sa teda teraz nachádzame a koľko držiteľov bitcoinu je aktuálne v zisku a koľko v strate. Môže to signalizovať dobrý čas na nákup/predaj :)

Umelá inteligencia, blockchain a právo

Môj bývalý spolužiak z právnickej fakulty Honza Zibner mal prednášku na tému vzťahu práva k dielam vytvoreným cez umelú inteligenciu. Tu mám zapísaných tak veľa poznámok, že to ani nejde celé prepísať.

V skratke je to ale na rovnakej úrovni ako blockchain a teda zákony a súdy na toto ešte vôbec nie sú pripravené. A tým, že na to nie je nikto pripravený, tak sa to nikomu ani nechce otvárať, lebo to je ako Pandorina skrinka.

Ani základné otázky ohľadne toho, kto je autorom digitálneho diela vytvoreného za použitia AI ako chat GPT, Midjourney a pod., nie sú vyriešené.

Banková kríza v roku 2023

Ako poslednú som v sobotu ešte navštívil prednášku Lukáša Kovandy, ale musím povedať, že Lukáš je síce dobrý rečník, ale hovoril o páde bánk v USA relatívne obšírne. Táto téma je niečo, čo sa dá naštudovať za 30 minút jedným kvalitným článkom napr. TU. Netreba na to hodinovú prednášku.

Lukáš je napríklad presvedčený, že súčasný bankový systém čiastočných rezerv smeruje k debaklu. Netvrdím, že nutne súhlasím. Ale jedna vec sa musí nechať. Je mi sympatické, že zástupca banky otvorene nezodpovedné chovanie bánk a vlád kritizuje.

Na záver

Ďalšie prednášky som už v sobotu nenavštívil, ale napríklad večerný violončelový koncert bol veľmi zaujímavý . Záverečnou bodkou bola večerná „párty“ v réžii Somnium spacea ich diskotéky v metaverse. Či je toto budúcnosť diskoték, už nechám na vás :-D

Nedeľného programu som sa žiaľ zúčastniť nemohol, mal som už iné povinnosti. Celá konferencia bola ale veľmi príjemná a bolo z nej cítiť veľmi pozitívnu atmosféru. Koniec koncov ako vždy, keď sa niekde stretne veľa nadšencov pre dobrú vec. Tak sa tam snáď budúci rok vidíme.